Tuesday, May 8, 2012

zaman kecik-kecik : makan kentos kelape....

owhhhoooiiiiiii~

Entry ini dimulakan dengan Roq ingin memohon jutaan maaf dari hujung rambut hingga hujung kuku jari kaki bercagun. Ini adalah kerana terlampau lama aku tidak menghapdate blog gara2 terlampau busy membuat persiapan ke Australia.....hakhak

Oklah.....entry kali ni nak citer pasal kenangan aku kecik2...iaitu masih dizaman belom baligh..wawawa. Selalunye time cuti sekolah, aku akan bangun awal nak tengok citer sailormoon ngan dragonball. Dan bile nak dekat tengahari akan kelihatanlah mak membuka pintu dapur sambil membawa sebijik kelapa ke luar....

Mak aku hebat.....selamba je dier tetak kelapa tu pakai parang.....orang kampung kan......tak payah minum kacip fatimah pon dah power..haha...
Bende paling best pasal kelapa kan adalah KENTOS.....aku tak tau la ni dalam bahase jawa ke, melayu ke, belande ke...yang aku tau mak aku panggil bende tu kentos.....
kalo korang tak boley nak imagine kentos tu....tengok gambar ni....ala.....bende tu ada dalam kelapa, selalunye kelapa tua la...yang muda takde....


Aku suke rase kentos ni....rase dier lemak2 manis...kadang2 masin sikit dan berasid.....yang saiz comel2 sedap la....tapi kalo yang besor rase cam makan kekabu bantal....tak sedap langsung!
Disebabkan aku memiliki adik lelaki....maka kitorang selalu berebut kentos ni......mak aku selalu masak lauk pakai sebijik kelape je.....tu yang kentos pon ade seketul jer.....pasal kentos pon boleh bawak gaduh beb.... memang tak matang langsung! hahaha
Yang aku geram kan....adik aku ni bukan nak makan pon....dier saje je tak bagi aku makan....jeles pasal ape ntah aku tak tau......dier gigit kentos tu sikit je...pastu dier buang.....last2 aku jugak sambung makan..hehehe




34 comments:

  1. aku pun salu gak makan kentos... dulu la, skang dh beli santan kt kedai...

    ReplyDelete
  2. sedap giler mkn kentos.. sama kes la bergaduh dgn adik sbb nak kentos tu.. hahaha.. tp syg sbb budak2 skg x thu ape tu kentos sbb pakai santan segera la katakan..

    ReplyDelete
  3. kat kedah kami pangei kumboi nyoq hahaha..lawa kartun :))

    ReplyDelete
  4. hakhakahk...mmg peberet masa kecik2... huhu

    ReplyDelete
  5. aku dulu panggil tombol kelapa.. kentos tu bahasa jawa kot..

    ReplyDelete
  6. kt kampong aku panggil 'tombong'...kot =D aku pon da lama tak mkn mende ni. yg kecik sedap lagi manes kan..

    ReplyDelete
  7. Baru tau nama sentipik die kentos. Kitorang panggil 'tombong kelapa' ahh tak kira la nama ape pun yg pasti rasa dia memang sedap..

    ReplyDelete
  8. mmg best makan benda 2...y kecik mmg sedap..mkn y besar mkn makan hampas kelapa le jawapnyer..haha

    ReplyDelete
  9. wahhh sedapnye kumboi nyoq !!

    teringat masa kecik2 tokpah yg selalu belah kelapa dan bagi makan.. uhuhuhu

    ReplyDelete
  10. kentos? pelik. aku plak panggil umbut. haha. lagi pelik kan :P

    ReplyDelete
  11. wah..dh lama tak makan benda alah tu....mmg sedap! lagi sedap dari lamb chop...kan kan kan???....:)

    ReplyDelete
  12. dulu kecik2 memang suka.. bila dah besar.. dah tak suka..
    bila masak.. kentos ni buang bagi ayam makan.. hehe

    btw, kentos dalam bahasa jawa ^_^

    ReplyDelete
  13. ooo.. orang kampung aku panggil tombong kelapa..
    tapi memang sedap pon..

    ReplyDelete
  14. heheheh akak pun sama camtu masa kecik2 lah... kentos tu bahasa jawa lah dik...

    ReplyDelete
  15. yap..mak aku panggil tombong kelapa je. dulu selalu gak makan. sekarang dah jarang guna santan, so dah jarang beli kelapa.

    ReplyDelete
  16. kalau yg kecik rasa manis macam air kelapa, yang besar buang jer bg ayam makan.

    ReplyDelete
  17. haha kelakar gila kot mak ko tetak kelapa tu iras mak aku je..aku dulu panggil kentos ko ni dengan baby kelapa, yelah macam anak lelapa sebab dia duk dalam perut kelapa..lagi suka baby kelapa yang besar!

    ReplyDelete
  18. Salam ziarah.
    Saya panggil tombong kelapa.kecik2 dulu suka gak makan benda ni.

    ReplyDelete
  19. akak panggil tumbuh nyor..
    selalu sangat berebut....

    ReplyDelete
  20. Aku panggil benda tu tombong kelapa.
    Apa barang kentos?

    ReplyDelete
  21. kekadang sampai berebut dengan sepupu sepapat nak benda ni..heheh
    kenangan.......

    ReplyDelete
  22. ingatkan epal sorang je panggil tombong. rupanya nuuuu ramai lagi panggil benda tu tombong. hahahaahahaha! kann..epal pun selalu rebut2 ngan kakak tombong kelapa tu! tapi selalunya epal la yang dapat hikhik.

    ReplyDelete
  23. name adik ko sme ngan nama aku
    haha~

    ReplyDelete
  24. haaaa..btol2.yg kecik tu sdp.leh wt ubt gk kentos tu.



    blog kamu comel ^^,

    ReplyDelete
  25. tombong kelapa... lebih marveles dari cikedis

    ReplyDelete
  26. Salam perkenalan...kitorg pangil umbut nyok...rietta dulu, mak akan belah tiga, kitorg amek sorg satu...

    ReplyDelete
  27. hahaha =p teringat masa kecik2.. tapi xtaw pon nama benda ni apa..
    TQ visit my blog.. now u 1 of my bloglist =) hehehe

    ReplyDelete
  28. bila baca entry ni..baru teringat balik y dulu2 selalu makan kontos ne.. :D

    ReplyDelete
  29. haih....jowo giler..... aku panggey tombong kelapa...

    ReplyDelete
  30. Kentos (tompong) kelapa dapat dibuat kue tradisional Bugis-Makassar, lihat : https://picasaweb.google.com/113170697813372607980/KueTradisionalTraditionalCakes#5725564252281032882

    ReplyDelete

men men komen