Tuesday, November 27, 2012

Abah


owhhhooooiiiiihhhoooiiiiiii~

lame sangat sangat sangat sangat sangat tak update blog ni....

Entry ni di buat khas untuk abah saya.....

               Abah yang saya sentiasa berada disisi saya.....

               Abah yang selalu dalam hati saya....

               Abah yang menjaga makan minum saya.....

               Abah yang meluangkan masa untuk saya....

               Abah yang mendidik saya....

               Abah saya yang sempurna.

Serba sedikit tentang Abah saya...... pengalaman yang aku takkan lupa sampai mati....




Aku sayang abah aku.... tapi jarang aku ucapkan..... mungkin malu.... aku pon tak pasti.... mungkin lelaki memang dilahirkan begitu..... kami lebih mudah meluahkan perasaan melalui tindakan berbanding kata-kata terutama melibatkan kasih sayang..... 


aku pon jarang dengar abah cakap abah sayang aku, kalau ade pon time kecik2 dulu... bila aku tanya..."abah sayang kita tak?".... abah akan bergurau dengan menjawab "Ah! tak sayang lah, tak hensem, comot, gigi rongak, banyak makan gula2" ...... pastu aku pon merajuk, nyorok belakang pintu, nangis, pastu tertido......Abah angkat aku, aku terjaga, tapi buat2 tido..... abah letak aku atas toto.......

Kadang-kadang aku harap aku boleh kembali ke masa silam....jadi balik budak2..... jadi kecik..... boleh duduk atas riba abah, kene peluk sambil tengok tv.......nostalgia~



Aku sangat2 bersyukur dikurniakan seorang insan yang cukup bermakna dalam hidup aku. Bersyukurlah jika engkau juga dikurniakan dengan insan yang bergelar bapa ini. Ketahuilah, tak semua merasa nikmat yang sama. Ada yang dilahirkan  sebagai anak yatim sejak lahir. Tidak pernah merasa kasih sayang seorang bapa.. Buat mereka yang tidak lagi memiliki ayah, doakanlah kesejahteraan mereka di sana....

Baru2 ni aku dengar abah masuk hospital, tekanan darah rendah. .... tersentap seketika..... rase nak bergegas balik rumah.... Diharap semua yang membaca entry ini dapat mendoakan kesejahteraan abah saya iaitu Mohd Hasib bin Basni....

-SAYA SAYANG ABAH SAYA-




Wednesday, October 3, 2012

cara untuk perempuan pakai baju lelaki (#howtowearmen'sshirt)



owhhhhwwwwhhhooooiiii~

segalanya bermula dengan.....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*












*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
sigh~
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Reaksi korang mesti macam ni kan....



Ade bran sambung gambar? hahahahaha



Tuesday, September 18, 2012

hai awak.....



Hai awak....

lame saya tak update blog....

Hai awak....

berlumut dah blog sebab tak update....

Hai awak....

awak tau tak entry ni cam sampah....

Hai awak....

awak dah takde idea ke??

Hai awak...

bile last time awak melukis??

Hai awak... haiiiiii~

:)

Sunday, September 2, 2012

The Need for Speed with Michelin Pilot Experience



Ooooowwwwhhhhooooooiiiiiihhhhoooiiiii~

Hye everyone! :), I think it have been a very long time since I join any blogging contest. Some contest are just so so, but not this time !! You know what, MICHELIN ARE  ALLOWING YOU TO DRIVE THEIR CARRRS !! How crazy is that !! imagine you are in the driver's seat and you can push the car to full throttle !! ARGGHHH!!!!

Im so excited that I cry

Well, basically these are the cars that you will be allow to drive...or ride?

had mini orgasm just by watching the pictures....pfffft~


The rules for the contest is easy, all you have to do is to tell ”Why do you deserve to win this amazing experience. Show us how passionate you are about cars, talk about your car, anything and everything about how much you deserve to win this once in a lifetime experience!”

First of all, I just wanted to tell you that......... i dont own a car :( ....well, what do you aspect from university student??....

Just because because I dont have one, it does not mean that I cannot make one. Well this is a true story. I can be categorized as one of the active student in my university (UPM). I have start involving in a lot of competition since my first year there. I am a Bachelor Of Mechanical Engineering student. I fall in love with car,motorcyle and aircraft since i was small.... well easy says, I love anything that comes with an engine :P .

Below is some picture of my team mate and me when we join EIMA Race, handled by UTM

Preparation

Competition Day

Our car... Xeron and Boltzen Blitz

We get second place! Yeay!!

Well, people say you need to learn how to walk before you learn how to run. On my first join, I only become the body designer. A year after that, I was selected to become the Manager for upcoming event which is The Eco-Marathon Asia. We start from scratch. 

Below are pictures of us joining Eco-Marathon

Some design sketches

Meetings and Discussion

Some analysis done, which are Chassis Analysis and Aerodynamic Analysis

Engine's performance study

Chassis Fabrication

Body's shell fabrication

Yeap! thats me wearing safety vest on the right during the competition day

We got Second place for Malaysia Category and 17th place on international category.

Hmmm.... I think that's all...... From all pictures I've put in this entry, you can see on how much I love cars. Owh, forget to tell something, do you know that Michelin also produce Bicycle tyre? it was very slick, not so much friction and have very wide turning radius...... I know this from the competition I join and actually wanted to buy a pair of them for next event :)

Lets sum up everything, all I wanted to say from this entry is I have been in Michelin's Racing Team's shoes. I know how hard it is to create a strong team. I know how difficult it is to pick driver. I know how hard it is to increase engine performance. I know how hard it is to design and fabricate the car's body. All of these I learn from all competition that i've join. 

I wish I will win this competition and meet the Michelin's Team so that I can learn more from them as the professional team. And plus, driving their car too....hehehe

*CROSSING FINGER




Sunday, August 26, 2012

Life of Hamsters: Makanan Menggemukkan Hamster


oowwwhhhhhhoooooiiiiiiiiiii~

ok....pasal hamster lagi pasal gambar dorang je yang sempat scan...kbai....









nota kaki: blog ini adalah salah satu 'light reading material' kerana tidak mempunyai banyak ayat untuk anda baca..... (penulis blog ingin menyembunyikan sifat malasnye menaip perkataan )






Monday, August 20, 2012

Hari raya yang Cliche


Ooowwwwhhhhhoooooiiiiiiiii~

pinjam anak kak cinda buat first pic...hehe

Pertama kali, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua umat islam terutama yang membace blog ini....hehe

Entah la...dah besor2 ni raye dah tak berape nak meriah...... sebab2 raya bagi aku dah tak meriah adalah....

1) Nenek belah mak baru meninggal
2) Dah tak dapat duit raye
3) Kene layan budak2 kecik datang umah (suke bikin sepah juga..arghhhh)

Dan setiap tahun juga kami2 menjalani rutin beraya rumah ke rumah yang sama....sigh~ Eh? terbanyak taip plak...nah gambar

Parents yang disayangi :)

Family Kak Lin yang tak bertema

Family Kak Cinda bertema itam merah

Family Kak Pidah bertema merah

Mereka yang belom berkahwin...hahaha

Bersama mak dan anak2 buah

Bermain mercun di rumah nenek belah abah

Salah baling mercun....larikkkk!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Ok....nak letak semua gambar memang berat la blog aku neh....so, aku simplified je.... Akhir kata, sekali lagi, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Saya, Roq, ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada mengguris hati atau perasaan terutama melalui kata-kata saya yang kasar dan keji.....huhu XD

Tema raya tahun ni: Zapin peringkat olympic.....kbai...

Selamat Hari Raye semua!!!