Tuesday, November 27, 2012

Abah


owhhhooooiiiiihhhoooiiiiiii~

lame sangat sangat sangat sangat sangat tak update blog ni....

Entry ni di buat khas untuk abah saya.....

               Abah yang saya sentiasa berada disisi saya.....

               Abah yang selalu dalam hati saya....

               Abah yang menjaga makan minum saya.....

               Abah yang meluangkan masa untuk saya....

               Abah yang mendidik saya....

               Abah saya yang sempurna.

Serba sedikit tentang Abah saya...... pengalaman yang aku takkan lupa sampai mati....




Aku sayang abah aku.... tapi jarang aku ucapkan..... mungkin malu.... aku pon tak pasti.... mungkin lelaki memang dilahirkan begitu..... kami lebih mudah meluahkan perasaan melalui tindakan berbanding kata-kata terutama melibatkan kasih sayang..... 


aku pon jarang dengar abah cakap abah sayang aku, kalau ade pon time kecik2 dulu... bila aku tanya..."abah sayang kita tak?".... abah akan bergurau dengan menjawab "Ah! tak sayang lah, tak hensem, comot, gigi rongak, banyak makan gula2" ...... pastu aku pon merajuk, nyorok belakang pintu, nangis, pastu tertido......Abah angkat aku, aku terjaga, tapi buat2 tido..... abah letak aku atas toto.......

Kadang-kadang aku harap aku boleh kembali ke masa silam....jadi balik budak2..... jadi kecik..... boleh duduk atas riba abah, kene peluk sambil tengok tv.......nostalgia~



Aku sangat2 bersyukur dikurniakan seorang insan yang cukup bermakna dalam hidup aku. Bersyukurlah jika engkau juga dikurniakan dengan insan yang bergelar bapa ini. Ketahuilah, tak semua merasa nikmat yang sama. Ada yang dilahirkan  sebagai anak yatim sejak lahir. Tidak pernah merasa kasih sayang seorang bapa.. Buat mereka yang tidak lagi memiliki ayah, doakanlah kesejahteraan mereka di sana....

Baru2 ni aku dengar abah masuk hospital, tekanan darah rendah. .... tersentap seketika..... rase nak bergegas balik rumah.... Diharap semua yang membaca entry ini dapat mendoakan kesejahteraan abah saya iaitu Mohd Hasib bin Basni....

-SAYA SAYANG ABAH SAYA-




14 comments:

  1. moga encek hasib basni cepat sembuh sediakala supaya encek roq dapat ucapkan kata hikmat "saya sayang abah"..

    amin:) nice entry..

    -dari orang yang tak dapat ucap "saya sayang abah" lagi :(

    ReplyDelete
  2. lebih kurang aku gak sume insiden yang ko pernah cite ni.. memang nostalgia.. semoga abah ko cepat sembuh ye bro =)

    ReplyDelete
  3. semoga abah ko cepat sembuh..doakan dia sesama..amin

    ReplyDelete
  4. Moga abah cepat sembuh...bykkan doa dan beri lebih byk kasih sayang padanya..kasih syg anak2 je jadi pengubat penyakit dia tu nanti :)

    ReplyDelete
  5. moga dikurniakan kesihatan yang berpanjangan pada inche hasib basni.

    memang betul sorang ayah sukar nak tunjukkan kasih sayang dia. kadang2 dgn buat orang lain sakit hati.. tapi tetap kasih sayangnya tak berbelah bagi. huhu. ;)

    ReplyDelete
  6. touchingla entry ni..betul2..ayah x cakap tapi x bermakna ayah x sayang anak2 dia..

    moga2 abah anda cepat sembuh dan sehat2 hendakNya..amin.. ^^

    ReplyDelete
  7. bukan lelaki je malu nak meluahkan kata2 syg pd ayah..
    akk juga begitu..entah..malu?tak biasa? mungkin kot..
    namun dlm tindakkan kita,kita tau dia sygkan kita? dah semestinya sebagai ank teramat-amatlah menyanginya sepenuh hati..

    semoga abah awk cepat sembuh.

    ReplyDelete
  8. ciklinn yg duduk atas riba mak tu ke?

    abah mmg insan yg susah melahirkan kata2 sayang tp dia tetap sayang anak2nya..moga abah roq cepat sembuh ye..touching lak baca entry ni..teringat kt arwah abah..al-fatihah..

    ReplyDelete
  9. knapa rasa mata mcm basah je ni. huk3.. semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  10. besnye ada abah...tp saya xsempat rase sume tu! jelesnye..

    ReplyDelete
  11. Pengalaman yg sama mcm saya kekecik dulu...tapi sekarang dah x boleh nak manja mcm tu lagi...ayah dah ada new family...ermm...tapi dia tetap ckp kat family baru dia saya adalah anak kesayangan diia....

    ReplyDelete

men men komen