Sunday, July 22, 2012

Life of hamsters : Roq bogel

Owwwhhhhhoooiiiiii~

selamat berpose kepada yang muslim...yang tak muslim jangan makan depan yang muslim....kang makan hati pulak yang muslim.....so much for 'makan' words...arghhhhh! ape aku merepek ni....

untuk beberape entry yang bakal datang...semuanya pasal hamster...kbai.....

ceritanya bermula begini....








ok tak entry camni?? lulz...


Tuesday, July 10, 2012

Finally Updated- Kerje Denso plak sekarang

Owwhhhoooiiiiiiiii~

jam menunjukkan pukol 2.20 pagi ketika entry ini ditulis. Aku tau, dah lame aku tak hapdate blog ni...mungkin korang pon dah naik menyampah tunggu entry baru kan?? oleh yang demikian... aku mintak maap sangat2...huhu (macam tak wajar je aku minta maaf..eh?)



Bukan aku tak nak hapdate, hujung2 sem hari tu perikse, dah la paper susah nak mamp....tak pasal2 kene ripit 2 paper...arghhh!!! Busy pasal internship lagi semua....takde scanner lagi...huhu...tu yang blog pon berhapuk berdaki berlumut bagai...sungguhpon begitu... Follower aku still cecah gak angka seribu..hikhikhik..


owh...lupe nak bagitau...Aku tak jadi pergi Australia gara-gara Visa delay :(

kesedihan ini ber'background'kan lagu Awan Nano nyanyian Hafiz rambut ropol2

Walaupon tak pergi oversea, aku still bersyukur dapat tempat Latihan Industri last2 minute kat Bangi. Sekarang aku kerje Denso. Jage kilang...haha. Senang aku duk sini....tempat tinggal ade....pengangkutan ada....internet ade.....makan sponsor.......Terima Kasih sangat2 kat kakak aku iaitu Kak Pidah kerana bagi tumpang umah dier..huhu :)....dapat gaji ciput nanti kita makan Seoul Garden ye..haha

Nak citer pengalaman kerje sikit....biase la...first day mesti dier bagi baju ngan semua alat2 yang korang perlu...aku dapat barang2 ni ha....

aku dapat Safety boots...topi....safety glass....ngan baju dua helai

Jadi....bila pakai semua barang kat atas ni...lebih kurang camni la stail yang terhasil..

Gambar sebenar tiada....gambar sebenar lebih kacak dari ilustrasi..sekian

Perkara pertama yang aku belaja bila pusing2 kilang adalah berapa lame pekerje2 kat sini dah berkhidmat untuk kompeni. Bila aku check biodata2 dorang...ada yang dah keje lebih 20 TAHUN!!! ade yang start dari 1989. time tu aku pon tak lahir lagi, baligh jauh sekali...itu baru 20 tahun, yang dekat 30 tahun pon hade...giler babeng ah. 

Senang je nak tau dorang ni dah lame ke tak kerje ngan kilang. First thing yang korang tengok adalah Safety boots dier. Kalo kasot tu still berkilat ala2 baru lepas kene  polish....konferm mamat atau minah tu baru masok kerje. Yang veteran ni , kasut dah terkopak2...dari hitam ke warne kelabu. Kalo cium boleh mati keracunan gas. Bende ke-2 yang boleh nampak adalah nametag dorang. Kalo yang dah kerje lame, nak bace name dorang yang tertulis tu pon tak boleh. pudar sangat2....kalo korang boleh bace name kat tag tu, maknenye baru masuk keje la mamat tu...

Berdasarkan tips2 mengenal orang lame atau baru ni....dah sah2 la dorang tau aku budak baru. Safety boot giler kilat. Dah la baju budak2 training kaler biru. giler tak merge ngan orang2 lain. Orang besar sampai operator kilang semua pakai baju sama. baju koperat kaler kelabu. Kitorang yang training ni pakai baju kolar biru...memang senang di 'spot' lah...sigh~


Apa boleh buat.....ko terima je lah sebagai orang baru kat situ seadanya..... Tuhan tolonggg~...lembutkan, meggi diaaaa....(tetibe nyanyi tanpe motif yang jelas)

Selama 3 minggu aku kat Denso ni...banyak giler bende aku belaja. banyak gak term2 bahase jepun aku kene pakai. owh...kerje ngan kampeni jepun ni straight sikit. nanti aku citer.

demi mengelakkan pekerje2 membuang masa, kitorang takde INTERNET...so tak boleh nak access website2 luar :(.....kitorang ada INTRANET je....yang connectkan pekerje2 semua.... tu yang susah nak hapdate tu.....

ok la....tu je kot entry kali ni...ade mood aku hapdate yang klakar plak...hehe :)