Tuesday, May 29, 2012

Sofia : Si Betina Jalanan

         Saya sedang berehat-rehat, pintu terbuka, rakan bilik saya Boyak dan seorang lagi rakan mekanikal iaitu Memet terlampau malas untuk menutup pintu bilik. Sofia masuk melenggang. Kami tak hirau, bukannya Sofia datang buat maksiat. Tapi sofia kelihatan sangat manja, dia datang dekat ke arah Memet lalu menggesel-gesel badannya mengharapkan sesuatu. Kami semua terlampau malas melayan Sofia kerana Memet dan Boyak sedang menguruskan hal Latihan Industri, aku pula di atas katil membuang masa melayan internet.

          Sofia pun seakan faham dengan hal kami, dia hanya berjalan di sekitar bilik mengharapkan simpati. Sedang memet meniarap diatas lantai, Sofia pun turut serta. Sofia sangat manja, Memet peluk Sofia lalu menggesel janggutnye ke kepala Sofia. Sofia mesti suka sebab terlampau lama tidak di belai selaku betina jalanan.

           Memet dan Boyak ke tingkat bawah untuk menyambung Hal lain. Sofia ditinggalkan sendirian. Sofia nampak aku, dia jalan dekat lalu naik ke atas katil. Kesian Sofia, aku tenguk perutnya kosong. Sofia macam penat, dia baring dicelah kangkang.Aku berasa sedikit tidak selesa kerana pergerakan aku terbatas. Aku kurangkan pergerakan supaya Sofia berasa selesa kerana dia sudah tidur-tidur ayam di celah kangkangku.

           Aku perhatikan Sofia, dia tidur, kerana petang panas, aku terpaksa melakukan sedikit pergerakan kaki kerana memakai jeans sambil baring memang tidak selesa. Sofia terjaga, seolah dia pun tidak merasa selesa, dier bergerak hampir ke dada ku lalu baring semula. Aku terhidu bau yang kurang enak, bau Sofia macam longkang. Mungkin kerana dia tidak pernah dimandikan bersama sabun. Kemudian kami baring bersama semula.

           Aku belai Sofia, Aku berasa bersyukur kerana aku tidak berada di tempat Sofia. Tidak terurus, tidak terjaga, tidak disayangi, hidup berkeliaran mengharap simpati.

            Hanya aku tahu nama dia Sofia, kerana aku yang memberi nama. Aku pun tidak tahu berapa ramai yang telah memberi nama kepada Sofia. Mungkin nama dia Jenny, Tapi pada aku dia masih Sofia. Jika aku bertemu Sofia lebih awal, mungkin aku akan menjaga dia dengan lebih  baik, akan aku mandikan sampai wangi. Mungkin Tuhan ada cerita yang baik untuk Sofia , cuma aku yang tidak tahu kerana Sofia tak pernah bercakap denganku.





















































Sofia dicelah kangkang

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Cikgu :)

Owhhhhhooooiiiii~

Sape yang follow aku kat Twitter mesti telah menyaksikan konflik tarikh Hari guru.....konpius 15 Mei ke 16 Mei.... disebabkan aku baru perasan yang hari ni hari guru , aku pon tergesa-gesa buat entry hari guru... So aku sempat lukis sikit je...huhu

Kalau nak citer pengalaman ngan cikgu2 ni...memang boleh krem mulut nak bercerite, ye lah, sekolah tu dah jadi macam rumah no 2 ko....lagi lah aku, dari sekolah menengah sampai ke universiti, semua dok asrama...

Aku terus ke entry la ye, ini merupakan beberape kenangan yang masih fresh kat kepale aku..

1) Tulisan Buruk
Ye! satu bende yang aku perasan....semua cikgu tak suke tulisan aku...yelah, tulisan cakar anjing punye font. Memang boleh rabun warne bile bace tulisan aku..haha. Aku pon dah biase menjadi ikon tulisan buruk....so bile cikgu2 kutuk tulisan aku, memang dah tak effect la.....(walhal sentap level tinggi)

2)Pelukan seorang Guru
Pelukan pertame dan terakhir yang aku dapat dari seorang cikgu adalah mase aku mendapat 5A time UPSR. Mase sekolah rendah dulu, aku kelas no 2, kire bodow tu tak la bertingkat sangat....Kelas 1st ramai giler dapat 5A, kelas aku 8 orang je dapat 5A...kire memang nasib baik giler ah...haha!...aku ingat lagi name cikgu yang peluk aku....Cikgu Faezah name dier....ntah kat mane la dier sekarang...

3)Hadiah Hari Guru
Aku bukan lah anak orang kaye, aku ingat lagi....dulu ade satu time aku bagi hadiah 2batang pen, pembaris, ngan satu pemadam je kat sorang cikgu tu. Bile aku bungkus....kecik je adiah tu. Biler aku tengok orang lain punye adiah besar2, segan plak aku nak bagi kat cikgu. Tapi takpe, ikhlas punye pasal aku bagi jugak. Biler aku bagi adiah, aku akan carik cikgu yang paling ramai org tak bagi hadiah..haha! ade sekali tu aku bagi kat Cikgu English aku, sumpah garang! takde orang suke! hadiah dier paling sikit......tapi, biler aku bagi dier hadiah mini tu......First time aku nampak senyuman dier yang paling ikhlas dan paling cantik.....baru aku sedar, tak semua yang garang itu jahat.....


4) Cikgu Cantik, Cikgu Biase2
Lumrah sebagai seorang student, akan menjadi sangat semangat untuk belajar biler cikgu tu cantik...yelah, sape je yang taknak cikgu cantik sayang ko?? kan kan kan? biler sampai cikgu tak berape nak cantik, boleh2 tak nak rapat ngan dier.....lahanat je perangai...hahaha

5) Tarian Memalukan yang kantoi...
Yang ni memang aku ingat kaw2....dulu kan selalu ade citer Sin Chan Petang2 kat NTV7.....pastu femes la satu scene tu iaitu scene Tarian Jagung....aku pon menarilah tarian tu kat kelas.....mase ni dah la da sekolah menengah....yang aku tak perasan....dekat blok sebelah ade sorang cikgu yang tengah memerhatikan aku.....arghhhhh! malu giler wehhhh!.....member aku la yang tegur, dier cakap cikgu tu da lame perhati aku...rase cam retard pon ade gak....haduyai...


Itu je kot entry aku pasal cikgu.....sumpah weh....aku busy gila2 ni......stress nak mampos.....ni pon aku curik2 mase hapdate....bile dah hujung2 sem ni, semua bende nak kene setelkan pasal selalu tangguh.

Mengakhiri entry ni, marilah dengar lagu yang akan dinyanyikan cikgu2 ketika hari guru....


motiff gune ultraman ganti cikgu?????


Saturday, May 12, 2012

Terima Kasih Emak....

Owhhhhoooooiiiii~

Sempena Hari Ibu ni....aku nak buat entry paling special....boleh? walaupon mak aku tak tau pasal dunia siber ni, tapi aku harap mak akan terbaca juga entry ni.

Entry ini dibuat khas untuk Mak kerana telah banyak bersusah payah untuk saya...... Hanya ucapan terima kasih dapat abang ucapkan...


Terlampau banyak pengorbanan yang mak telah lakukan untuk abang. Kalau abang nak lukis satu2 memang sampai setahun lukis pon tak siap..hehe

Terima kasih mak kerana membesarkan abang dengan penuh kasih sayang. Abang Sayang sangat dekat mak :), bagi abang mak adalah ibu terbaik didunia. 

Saya harap ibu2 di luar sana dapat memberikan pengalaman yang sama kepada anak2. Dan anak2, sayangilah ibu anda.

Share this entry to your friends or family to show how much you love your mother. :)



Thursday, May 10, 2012

Saya kini memiliki twitter! XD

owhhhhoooooiiiiii~

aku tau aku agak ketinggalan dalam tweet2 ni.....ni pon buat saje2....kalo korang nak kenal aku lebih mendalam, silalah add....cewahhhhhh~

*typo...sepatotnye kacak....button k tak sensitip....:(

ye aku tau, name itu begitu huduh, tak bermakne dan sampah!..hahaha, untuk pengetahuan umum.....name "rogol" adalah name panggilan aku dekat UPM.....untuk menshantekkan name tu, aku pon hedit2 sikit jadilah ROQ.... roq's biggest secret finally reveal.....

TAPI!!! tolonglah....kalo korang terserempak aku kat mall atau lorong gelap....janganlah sebut nickname aku kuat2....huhu....malu seh!....tak ke carik nahas tetibe ade orang jerit "rogol! rogol!"....haha!

owh! satu lagi......sape nak add aku kat fesbuk.....aku akan hanya approve bile korang ade letak blog dekat 'info' korang. Takpon korang ade mutual friend ngan "ayeemayam"  dan "hamzah ian"...... yang tu memang aku approve...huhu

sekian....entry dipetang jumaat setelah selesai mendengar ceramah pas kat masjid. Papehape ntah masjid, orang nak dengar khutbah citer pasal politik plak. boooooo!

Tuesday, May 8, 2012

zaman kecik-kecik : makan kentos kelape....

owhhhoooiiiiiii~

Entry ini dimulakan dengan Roq ingin memohon jutaan maaf dari hujung rambut hingga hujung kuku jari kaki bercagun. Ini adalah kerana terlampau lama aku tidak menghapdate blog gara2 terlampau busy membuat persiapan ke Australia.....hakhak

Oklah.....entry kali ni nak citer pasal kenangan aku kecik2...iaitu masih dizaman belom baligh..wawawa. Selalunye time cuti sekolah, aku akan bangun awal nak tengok citer sailormoon ngan dragonball. Dan bile nak dekat tengahari akan kelihatanlah mak membuka pintu dapur sambil membawa sebijik kelapa ke luar....

Mak aku hebat.....selamba je dier tetak kelapa tu pakai parang.....orang kampung kan......tak payah minum kacip fatimah pon dah power..haha...
Bende paling best pasal kelapa kan adalah KENTOS.....aku tak tau la ni dalam bahase jawa ke, melayu ke, belande ke...yang aku tau mak aku panggil bende tu kentos.....
kalo korang tak boley nak imagine kentos tu....tengok gambar ni....ala.....bende tu ada dalam kelapa, selalunye kelapa tua la...yang muda takde....


Aku suke rase kentos ni....rase dier lemak2 manis...kadang2 masin sikit dan berasid.....yang saiz comel2 sedap la....tapi kalo yang besor rase cam makan kekabu bantal....tak sedap langsung!
Disebabkan aku memiliki adik lelaki....maka kitorang selalu berebut kentos ni......mak aku selalu masak lauk pakai sebijik kelape je.....tu yang kentos pon ade seketul jer.....pasal kentos pon boleh bawak gaduh beb.... memang tak matang langsung! hahaha
Yang aku geram kan....adik aku ni bukan nak makan pon....dier saje je tak bagi aku makan....jeles pasal ape ntah aku tak tau......dier gigit kentos tu sikit je...pastu dier buang.....last2 aku jugak sambung makan..hehehe